Etkin KonularEtkin Konular  Forum Üyelerini GösterKullanıcı Listesi  Forumu AraArama  YardımYardım
  KayıtKayıt  GirişGiriş
 FELSEFE FORUMU : Bilim ve Felsefe
Konu Konu: Yeni buluşlar ve yaşamımızdaki yerleri Yanıt YazYeni Konu Gönder
Yazanlar
Gönderi << Önceki Konu | Sonraki Konu >>
abdulcabbar
Yeni Üye

Simge

Katılma Tarihi: 03.02.2010
Yer: Turkey
Bağlantı Durumu: Offline
Gönderilenler: 5
Gönderen: 07.02.2010 Saat 17:40 | Kayıtlı IP Alıntı abdulcabbar

Yaşca daha küçük olduğum zamanlar, teknolojiyi iyi ve dengeli kullanmak konusunda pek çok kişiden pek çok farklı öğütler ve talimatlar alırdım. Örneğin televizyonu hem seçici kullanmak, hem belli mesafeden kullanmak, hem de bu kullanımı mümkün olduğu kadar sınırlı olması gerektiğini öğrendim.

Bilgisayarın ise normalde bir "dost" veya "yardımcı" olduğunu fakat aşırı kullanımın onu "düşman" haline getireceği söylendi.

Oysa yeni binyıla girerken önce cep telefonu hadisesinin çok fazla yaygınlaştığını gördüm. Ben kendi açımdan bunu hep sınırlı tuttum. Hem en eski modellerden birini kullanmayı sürdürdüm. Hem de sınırlı kullanmaya çalıştım. Mesela cep telefonu üzerinden izleme yapılabildiğini bildiğim için onu asla sürekli üzerimde taşımamaya gayret ederdim. Oysa diğer insanlar not defteri kullanmayıp cep telefonunu kullanıyor. o küçücük ekranda TV seyrediyor. fotoğraflar çekip birbirlerine gönderiyorlar. (artık film kullanılmayan birşey olsa da, yani limit olmasa da, ben hep belirli sayıda ve kaliteli şeyleri, bazı kaliteli zamanlarda çekip, bir fotoğraf albümü yığınıyla karşılaşmadan, uzun lafın kısası, kullanabileceğim kadar fotoğraf çekmeyi sürdürürüm). cepten internete giriyorlar. Ama evimde ya da bir kafeden ferah ferah internete girip, ne yapacaksam rahat rahat yapmak daha mantıklı değil mi? İhtiyacı olanlar için (Borsacı, ünlü sanatçı, iş adamı, ekonomist, polis, medya mensubu...) Cep telefonu harika bir icat. ama 10 sene sonra bile, biri beni arayacaksa ya da ben arayacaksam neden akşamı bekleyip  sabit telefondan aramasın ki?

MP3'ler, CD işkencesinden sonra çok iyi geldi. ama MP3 çıkıncaya kadar ben kaset kullanmayı hep daha pratik bulmuşumdur. çünkü CD'ler hem kolay çizilir, hem CD çalarlar daha pahallı hemde hiçbir CD bende 3-5 seneden daha uzun ömürlü olmuyor...

Laptop da ihtiyaç sahibi olan, belki arabasında iş yetiştirmek durumunda olan kişiler, veya sık sık seyahat edenler için harika bir icat. Ama sıradan insan açısından, neden yazıcının falan yerli yerinde olduğu bir ofis, veya internet kafeler her yerde var, normal bilgisayar yerine lanse edilsin ki?

Son Olarak, Facebook olayı bana kendimi tamamen çağ dışı hissetirdi. Örneğin, lise, ilkokul, mahalle, hatırlamadığım bir turistik gezide tanıştığım insanlar, asker arkadaşları, akrabalar... herkes orda. Tuhaf olan şey şu: herkesi ekledim, onlar da beni eklediler. Sonra Balık, rakı sofraları, şaşuka tatlıları (sanal olarak) gelmeye başladı. garip videolar geldi. Herkes bir sürü fotoğraf koymuşç (mesela on senedir görmediğim, şimdi evlenmiş ve yaşlanmış arkadaşlarımın düğün fotoları...)gibi. Zombi oyunları. Hatta duyduğum kadarıyla şimdi bahçe-tarım benzeri oyunlar varmış ve insanlar onu oynuyorlarmış... Benim üyeliğim 2-3 hafta içinde üyeliğimi oradaki yetkililere sildirmemle sona erdi. Ama halen çoğu insan bu tuhaf "oyun" (?)'u oynamayı sürdürüyori, hatta daha genç, çocukların bile en favori uğrşlarından biri bu.

En çok tartışmaya açmak istediğim konu da bu: Çocuklar bence izcilik, baskebol, piano, bale, futbol, kampcılıkla falan uğraşmalı. Küçücük çocukların elinde bizim zamanımızdaki game-bopy'lar gibi cep telefonları bulunması, ve akşam facebook'ta olmaları mantıklı birşey mi? Demek istediğim, bu olursa, küçük yaştan itibaren sanal bir yaşamları, ve gerçek hayattan uzaklaşmış olmaları söz konusu olmaz mı?

-Ben kendi açımdan burada tüketim toplumu zihniyetinin yaptığı önemli yanlışlardan birini görüyorum.

Yukarı dön Göster abdulcabbar's Profil Diğer Mesajlarını Ara: abdulcabbar

bilgehan2006
Sürekli ve Kıdemli Üye

Simge

Katılma Tarihi: 27.09.2006
Gönderilenler: 1751
Gönderen: 07.02.2010 Saat 19:28 | Kayıtlı IP Alıntı bilgehan2006

Sn, abdulcabbar, hoşgeldiniz aramıza. Yukarıda yazdıklarına tamamen katılıyorum. Bu forumdaki yazılarımda ve gerçek gündelik yaşamımda belirttiğin mesafeyi korumaya çalışıyorum.

Teknoloji artık insan yaşamının daha iyiye, daha güzele doğru gitmesine olanak tanımıyor, yani artık böyle bir faydası yok, sadece sermaye kökenli kapitalist düzenin devamını sağlamak işlevini yürütüyor, bunu da tüketim toplumu bilincini pompalayarak yapıyor.

Kapitalist sistem, sermaye sürekli koşmak zorunda, kesinlikle duramaz, tekonoji de onun koşmasını sağlayan bir unsur oldu. Yaşamı ve insan sağlığını, doğal dengeyi ters yönde olumsuz etkiliyor..

Bu konuda da elimizden bir şey gelmiyor, sadece bireysel olarak kendimiz için çözümler bulabiliyoruz, toplum, özellikle çocuklar için üzülmekten, sinirlenmekten başka çaremiz yok. Fakat yapabileceğimiz bireysel kaçınmalar da fazla etkili olamayabiliyor, çünkü bu çağımızın bir kasırgası gibi herkesi yerle bir ediyor.

Bugün devrimci olmak; TV nin düğmesini açmamak, Bilgisayarı sadece iş ve eğitim için kullanmak, cep telefonu kullanmamak, tüketimden kaçınmak ile eşanlamlı hale geliyor.

the kha
Yeni Üye

Simge

Katılma Tarihi: 08.02.2010
Gönderilenler: 15
Gönderen: 11.02.2010 Saat 14:14 | Kayıtlı IP Alıntı the kha

Tüketim toplumu, maddi konforlar aracılığıyla tatmin sağlama sözünü tutmayı başaramamaktadır. Çünkü insanların istekleri tatminsizdir, insanların gereksinimleri toplum tarafından belirlenmektedir ve kişisel mutluluğun kaynakları başka yerlerdedir. Aslında, her ikisi de yaşamdaki mutluluğun çok önemli psikolojik belirleyicileri olan, toplumsal ilişkilerin gücü ile boş zamanların niteliği, tüketici sınıfının üst tabakalarına yaklaştıkça kaybolmuş gibi görünmektedir. Görünüşe göre, tüketim toplumu gelirimizi arttırarak bizi yoksullaştırmıştır.
Yukarı dön Göster the kha's Profil Diğer Mesajlarını Ara: the kha Ziyaret the kha's Ana Sayfa

Eğer Bu Konuya Cevap Yazmak İstiyorsanız İlk Önce giriş
Eğer Kayıtlı Bir Kullanıcı Değilseniz İlk Önce Kayıt Olmalısınız

Yanıt YazYeni Konu Gönder
Yazıcı Sürümü Yazıcı Sürümü

Forum Atla
Sizin yetkiniz yok foruma yeni mesaj ekleme
Sizin yetkiniz yok forumdaki mesajlara cevap verme
Sizin yetkiniz yok forumda konu silme
Sizin yetkiniz yok forumda konu düzenleme
Sizin yetkiniz yok forumda anket açma
Sizin yetkiniz yok forumda ankete cevap yazma